Honden en Hitte

Milo, aan het hijgen. Één van de eerste tekenen van oververhitting
Milo, aan het hijgen. Één van de eerste tekenen van oververhitting

Honden en Hitte

 

Wanneer het warmer wordt en ik rijd rond in mijn auto, honden ophalen en wegbrengen voor de uitlaatservice, zie ik dat veel mensen erop uit zijn met hun hond. Het is tenslotte lekker weer. Maar ook zie ik dat honden het warm hebben, pootjes op het hete asfalt, tongen uit de bek, vaak rennend naast een fiets.

 

Soms kan ik stoppen en mensen waarschuwen, pas op! Het is nu echt te warm voor je hond om naast de fiets te lopen. Soms kan dit ook niet en houd ik mijn hart vast, hopend dat de hond het einde van de dag haalt en niet sterft van oververhitting. 

 

In dit blog ga ik het hebben over honden en hitte, hoe oververhitting te herkennen en wat te doen.

 

1. Hoe raakt een hond zijn warmte kwijt

2. Wanneer is het te warm voor een hond

3. Symptomen van oververhitting 

4. Wat te doen bij oververhitting

5. Welke activiteiten zijn af te raden bij hitte

6. Wat wél te doen bij hitte

 

 

Hoe raakt een hond zijn warmte kwijt?

 

Een hond heeft een isolerende vacht en kan niet zweten zoals mensen dit doen. Ze raken hun warmte kwijt via hun tong door te hijgen. Ook raken ze een beetje warmte kwijt via hun voetzolen. Een hond kan dus niet snel hitte kwijt raken waardoor de temperatuur van de hond snel kan oplopen.

 

 

Wanneer is het te warm voor een hond?

 

Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn. In een onderzoek uit de UK zien we dat bij een gemiddelde temperatuur van 16 graden in Juli 2016 de meeste honden zijn binnen gekomen in het VetCompass programma met warmte gerelateerde ziektes.

Figuur 1 Heat-related illness cases by month for UK dogs under primary veterinary care at practices in the VetCompass Programme, against mean monthly UK air temperature for 2016.

Uit de onderzoeken blijkt het dat grote honden met korte snuiten het meest last hebben van de warmte. De honden die het meest lijden zijn: Chow Chow, Bulldog, French Bulldog, Dogue de Bordeaux, Greyhound, en Cavalier King Charles Spaniel.

 

Meer risico groepen voor oververhitting zijn:

  • Oudere honden en pups
  • Honden met overgewicht
  • Honden met een korte snuit, zoals de Franse Bulldog en de Mopshond
  • Honden met een donkere en/of dikkere vacht
  • Honden met hartaandoeningen en/of longaandoeningen
  • Grote / zwaardere hondenrassen

Bij 15 graden is het dus al oppassen met de risicogroepen en met alle honden stoppen met zware activiteiten zoals fietsen en hardlopen.

Bij 20 graden is het voor alle honden oppassen en goed op te letten op symptomen van oververhitting. Neem water mee, loop in de schaduw

Bij 25 graden verkort je je normale wandelingen, loop je in de schaduw en neem je water mee. Let goed op de symptomen van oververhitting.

Bij 30 graden ga je alleen nog even naar buiten om je hond te laten plassen en poepen.

 

 

Symptomen van oververhitting 

 

Symptomen bij oververhitting zijn:

  • Hard hijgen/ademen en kwijlen
  • Traag en/of lusteloos
  • Weinig of geen honger
  • Braken
  • Voelt heet aan/temperatuur is hoog. Oververhitting is vanaf 41graden. (temperatuur van een gezonde hond is tussen de 38-39 graden)
  • Reageert niet op prikkels
  • Snelle hartslag
  • Slijmvliezen zijn rood
  • Benauwd

 

Wat te doen bij oververhitting

 

Breng de hond naar een koele, schaduwrijke plek.

 

Koel de hond af door hem nat te maken met stromend water. Gebruik GEEN ijskoud water, een te groot temperatuurverschil kan een hond in shock brengen of een hartstilstand geven. Maak de poten, oren, buik, kop en liezen nat. Niet de gehele vacht.

 

Als er een ventilator of airco is, gebruik deze of zet hem aan. Richt deze op de kop zodat de warmte kan verdampen op de tong.

 

Houd de temperatuur goed in de gaten, controleer deze  elke 10 minuten. De hond mag namelijk niet te veel afkoelen. Begint de temperatuur te dalen stop dan met koelen en droog de hond af. Onder de 40 graden niet verder koelen.

 

Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken als deze bij bewustzijn is.

 

Blijf de temperatuur controleren elk half uur en bel de dierenarts. Deze kan beslissen of de hond bijvoorbeeld aan het infuus moet.

 

 

Welke activiteiten zijn af te raden bij hitte

 

Fietsen en hardlopen: de hond moet dan met de poten op het asfalt of de tegels lopen en meestal in de zon. Ook moeten ze rennen/draven. Dit kan al snel te warm zijn. Boven de 15 graden absoluut niet meer fietsen en hardlopen. Met geen enkele hond.

 

Zwemmen: door zwemmen kan een hond nog sneller oververhitten. De spieren worden warm en de hartslag gaat omhoog door de beweging waardoor de hond warm wordt. Pootje baden daarentegen is wel erg belangrijk bij warm weer.

 

Lange wandelingen: vanzelfsprekend zijn lange wandelingen in de zon als het warm is geen goed idee. Kijk goed naar je hond en wat deze aan kan. Kijk naar de symptomen van oververhitting. Als je hond te hard begint te hijgen stoppen met lopen, maar wees dit natuurlijk het liefst voor.

Zelf wandel ik boven de 25 graden het liefst niet langer dan 15-20 minuten in de schaduw. Boven de 30 graden loop ik maximaal 5-10 minuten.

 

Op het asfalt lopen: Asfalt wordt ontzettend heet als de zon erop staat. Pas goed op de poten van je hond. Als je zelf niet de blote hand comfortabel 7 seconden op het asfalt kan houden is het te warm om er op te lopen.

 

Buiten 25°C = asfalt: 51,6°C

Buiten 30°C = asfalt: 57,2°

Buiten 30,5°C = asfalt: 61,7°C

 

Hond in de auto laten zitten: een auto wordt érg warm in de zomer. De hond in de auto laten zitten zonder airco is dan ook geen optie. Bij een stilstaande auto in de zon is na 10 minuten de temperatuur in de auto al met 10 graden gestegen in vergelijking met de buiten temperatuur. Dus 25 graden buiten = 35 graden in de auto.

Geen airco in je auto? Raampjes open doen tijdens het rijden heeft geen nut, de hond koelt hier niet van af. Geen airco in de auto = niet je hond meenemen.

 

 

Wat wél te doen bij hitte

 

Korte wandelingen: als het overdag warm is alleen even een plasje/poepje laten doen. ’s Ochtends of ’s avonds kunnen wel iets langere wandelingen gemaakt worden.

 

Binnen in huis: lekker met de buik en pootjes op de  koude vloer of een koelmat liggen is goed vertoeven voor je hond.

 

Vers water: altijd vers koel water tot beschikking hebben voor de hond.

 

Hersenspelletjes: heeft je hond echt uitdaging nodig? Doe dan wat hersenspelletjes. 

Download
Honden en Hitte
Honden en Hitte.pdf
Adobe Acrobat document 281.7 KB

Download dit bestand en print hem uit!

 

Hang de flyer op bij plekken waar veel mensen met honden komen.

 

Zo kunnen we deze belangrijke informatie verspreiden.